Vodič kroz Amalfi obalu

Priznaću da, iako važi za jednu od najšarmantnijih i najromantičnijih obala Italije, obala Amalfi nikada nije bila na mojoj listi prioriteta. O njoj se na našim prostorima dugo nije pisalo, nisam poznavala nikog ko je do tada obišao i iz nekog razloga je odavala utisak destinacije koja nije za svačiji džep. 

Posle posete Rimu, čitav jugozapad Italije me je dozivao i sve se više činilo da će Amalfi obala biti moja naredna avantura. Jedna čarobna avantura. Na jednoj stranici booking, na narednoj google maps, u ruci planer i organizacija je mogla da počne..

Nadam se da će vam ovaj blog pomoći da se i sami upustite u avanturu planiranja kroz ovaj deo Italije, a u nastavku slede i saveti koje bih volela da sam čula pre nego što sam započela planiranje ture kroz Amalfi obalu.

Šta posetiti na Amalfi obali?

Sorrento – Grad limuna, ukusnog limončela, bogate istorije i neverovatnih predela. Iako zvanično ne pripada Amalfi obali, Sorento je nezaobilazna stanica na ovom putovanju.

S obzirom na to da je najjeftiniji od svih gradova Amalfi obale, a odlično je povezan sa njima, predlažem da Sorento bude baza. Smeštaj se po noćenju može pronaći i za oko 100 eura, za razliku od Positana gde je minimalna cena po noćenju između 300 i 400 eura. Odlično je povezan sa svim ostalim gradovima pa se do njih može doći trajektom, busom, rentiranim autom ili skuterom.

Takođe, magično ostrvo Kapri je svega 20 minuta trajektom udaljeno od grada, a linije su redovne, pa možete i to dodati na svoju listu dnevnih izleta i posetiti jedno od najlepših, najmanjih i najluksuznijih ostrva na svetu.

Positano – Neki kažu ’Za Amalfitana, dan kada ode u raj je isti kao i svaki drugi dan’. Toliko je ovaj predeo čaroban. Positano je malo ribarsko stenovito seoce, jedno od najromantičnijih mesta na svetu, prava živa razglednica, divnog kontrasta tirkizno plavog mora i šarenih kućica u steni. 

 • Uživajte u glavnoj i najpopularnoj plaži Spiaggia Grande sa koje se pruža neverovatan pogled na šarenolike kućice pastelnih boja izgrađene u steni. Pesak je crne boje zbog obližnjeg vulkana, a plaža se deli na privatnu koja se čisti i po nekoliko puta dnevno ali je ’ulaz’ zapravo suncobran i ležaljka od 25 eura po osobi, i javnu koja je besplatna, možete koristiti i svoj peškir, ipak ne tako čista.
 • Prošetajte ulicom Via Cristoforo Colombo i uživajte u prodavnicama, kafićima, barovima i najbitnije od svega fantastičnom pogledu. 
 • Posetite pećinu Grotta la Porta u kojoj su pronađeni praistorijski ostaci, 
 • Obiđite crkvu Santa Maria Assunta

Amalfi – Centar Amalfijske obale, zahvaljujući svojoj očaravajućoj lepoti, karakterističnoj arhitekturi i istorijskoj važnosti, ovaj grad se našao na listi UNESCO-ve svetske baštine. Nalazi se na liticama brda Lattari i na njemu se nalazi puno stražarskih tornjeva koji su nekada služili za odbranu od napada gusara.

Duomo di Amalfi, kao pravi simbol grada, nalazi se u samom centru na glavnom trgu Piazza del Duomo i za ulaznicu od svega 3 eura posetićete nekadašnje sedište biskupije Amalfi, relikvije sv. Andrije kome je ova katedrala i posvećena.

Iz Amalfija nastavite ka Ravellu, jer je i sam put do ovog seoceta u blizini Amalfija priča za sebe i nešto što treba doživeti. Kada stignete u Ravelo, ne propustite posetu Vili Rufolo i Vili Cimbrone do koje je potrebno dugo hodati, ali kada stignete do panoramske terase sa koje se pruža fascinantan pogled koji nazivaju i Beskonačni.

Kako doći do Amalfi obale?

S obzirom na to da do Amalfi obale ne postoji direktan let iz Beograda, potrebno je pre svega doći do grada Napulj, pa je najbolje razmotriti jednu od tri opcije:

1. Direktan let Beograd – Napulj kompanijom Air Serbia.

Karte su malo skuplje, ali ukoliko vam je Beograd polazna tačka, ovo je najbrža opcija. Od Napulja do Sorenta je jako lako doći, i postoji nekoliko opcija:

 • Voz gde je karta svega 4 eura, linije su redovne i na svakih 30 minuta, a do Sorenta se stiže za manje od 1,5 h vremena
 • Trajekt – putovanje traje oko 40 minuta i karta je oko 15 evra
 • Bus – putovanje traje oko 1,5h i karta se može naći po ceni od 5-15 eura
 • Taxi koji ne preporučujem, iako sam ja bila primorana da koristim, a vožnja na relaciji Napulj – Sorento nas je koštala oko 160 eura (Za duže destinacije naplaćuju oba pravca, pa ukoliko je jedan pravac 60 evra, oni će to duplirati i platićete 120e)

2. Direktan let Budimpešta – Napulj kompanijom Wizz-air gde se mogu pronaći dosta povoljne karte

3. Direktan let Beograd-Rim kompanijom Wizz Air, ukoliko želite da dodate i Rim u vaš itinerer ili ste spremni za malo više avanture.

Rim je kao glavni grad odlično povezan sa ostalim gradovima Italije, pa postoji dosta opcija kako doći do Sorenta ili Napulja (voz, autobus, rentirani auto..)

Korisni saveti i informacije:

Taxi na Amalfi obali je najskuplji taxi koji sam u životu platila. Za razdaljinu od oko 4 km plaćali smo 40 e za samo jedan pravac. U pitanju je gradski taxi, početna cena je 6 e, a nakon 22h 9 e, tako da se u ovim gradovima nikako ne oslanjajte na ovaj tip prevoza.

-Ukoliko tražite smeštaj u Sorentu, imajte u vidu da je grad u stenama i da je jako teško kretati se van centra po brdovitom delu bez vozila, jer za razliku od Positana ili grada Amalfi, ne postoje stepenice ili označen deo za pešake. Tako da ukoliko vam smeštaj nije u pristupačnom delu grada, razmislite o opciji rentiranja auta ili skutera. 

-Italijani uglavnom imaju slatki doručak, a kako nam je vlasnik našeg smeštaja rekao, ’jaja su im jako teška za prvi obrok’, tako da se nemojte iznenaditi ukoliko ne budete uspeli da pronađete mesta sa doručkom na kakav smo mi navikli (omlet, sendviči..). Uglavnom su to slatki kroasani, slatka peciva, palačinke.

-Izaberite mesto koje će vam biti baza tokom putovanja, a zatim odatle organizujte izlete do ostalih gradova. Koristeći trajekt, autobus, voz ili ekskurzije lokalnih agencija, bićete u mogućnosi da za manje od sat vremena stignete do susednih gradova.

-Asocijacija na Amalfi obalu su i prelepe vespe koje su ovde dosta zastupljene zbog krivudavih puteva. Najjeftinije je iznajmiti u Sorentu, gde se mogu pronaći i za oko 40 e po danu, za razliku od Positana gde su minimum 70 e, a one šarene i do 100 e.

 Predeli na Amalfi obali su bajkoviti i neverovatni, ali putevi mogu biti jako opasni, jer su preuski i krivudavi, tako da budite oprezni i imajte u vidu da je ovo mesto za vožnju za iskusne vozače.

Kada ste već tu…

 • Ne propustite posetu Pompeji. Hodajte ulicama kojima su hodali Rimljani pre mnogo godina, a ovaj drevni rimski grad nalazi se na 30 ak km od Sorenta i direktno je povezan; najbolji način za posetu je voz koji ima česte polaske, putovanje traje pola sata, a karta je oko 2 e.
 • Organizujte izlet do Vezuva. Jedini aktivan vulkan na kopnenom delu Evrope koji je erupcijom u 79. godini naše ere lavom i pepelom sahranila dva grada – Pompeju i Herkulaneum.
 • Upoznajte Napulj – treći grad po veličini u Italiji. Ovde saznajte više o ovom prelepom italijanskom gradu.
 • Posetite jedno od najluksuznijih ostrva u Italiji – ostrvo Kapri. Potrebno je svega 20 ak minuta trajektom iz Sorenta do ovog čarobnog malog ostrva.
 • Posetite i manja mesta koja Amalfi obala nudi kao što su Salerno, Ravello, Atrani

Nadam se da vas je ovaj blog inspirisao i dao vam ideju za neko od narednih putovanja. Čitava Italija je prelepa, a Amalfi obala to definitivno opravdava. 

Ako vam se ovaj blog dopao, kliknite ovde i nastavite da nas čitate jer vam spremamo još puno korisnih saveta i putovanja!

+15

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com