Sigurnost na putovanju

SIGURNOST NA PUTOVANJU: Kako biti i ostati siguran? 💡

Koliko je sigurnost na putovanju važna, najbolje govori činjenica da svi volimo da putujemo bez puno briga. Tačnije, bez briga uopšte. 😄 Kao i da se osećamo bezbedno. 

Za kompletan utisak, po povratku sa puta, u velikoj meri će doprineti sigurnost koju smo osećali, ili nismo. 

Jedan od gradova u kom se nisam osećala potpuno sigurnom jeste Pariz, dok je Madrid za mene grad u kom, ni u jednom trenutku nisam osetila manjak sigurnosti i bezbednosti. To je moj lični doživljaj. 🙂

Zato sam pomislila da u nastavku podelim svoje iskustvo – sve što biste trebali da znate da biste osetili sigurnost na putovanju.

PUTNO OSIGURANJE

Za osećaj sigurnosti, pobrinite se da pred put obezbedite putno osiguranje. Bilo da putujete na dan, ili više, putno osiguranje će doprineti vašem miru. 

Veoma je važno da na njega ne gledate kao na trošak, već investiciju. 

Često ovo spominjem – dok sam radila kao predstavnik na destinaciji, imala sam putnike koji su tokom letovanja imali alergiju na sunce, koji su se posekli, uganuli nogu i zbog čega su morali da idu kod doktora. Da nisu imali putno osiguranje, troškove pregleda i lekova snosili bi sami. Svi vrlo dobro znamo da je lečenje u inostostranstvu često veoma skupo.
Ovako, sa uplaćenim putnim osiguranjem, su dobili refundaciju novca, po povratku sa odmora. 

Naša preporuka za putno osiguranje je Uniqa ili Generali.

Koliko je važna sigurnost na putovanju?

Odabir zemlje

Pre smo, manje više mogli da otputujemo u bilo koju zemlju, bez ikakvih ograničenja. Jedino smo morali da proverimo da li nam je potrebna viza ili nije. Danas, sa čitavom situacijom oko pandemije, pre nego što rezervišemo putovanje morali bismo da proverimo kakvi su uslovi ulaska u tu zemlju.

Istina je i da se to menja, nekad i iz dana u dan, zato je na nama da ih iznova proveravamo.

Kako možete da saznate više o uslovima ulaska u druge zemlje?
Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova – uslovi za putovanje možete proveriti režim ulaska za svaku zemlju. Tu se nalaze sve neophodne informacije i sajt se redovno ažurira, zato obavezno pratite stanje par dana pred put.

Čuvajte dobro svoje dragocenosti

Gubitak ličnih i dragocenih stvari na putovanju može i te kako uticati na naš celokupan utisak koji nosimo sa destinacije. Zato ni u jednom trenutku nemojte gubiti iz vida svoje lične stvari.

Znam da to zvuči kao krajnje očigledno, ali dešava se da ljudi jednostavno ostave kofer ili ranac i okrenu leđa da pogledaju kartu metroa ili da popričaju sa nekim. Kao i da telefon ili novčanik drže, što bi se reklo “na izvol’te” džeparošima i lopovima.

Bonus tip: Uradite kopiju putnih dokumenata (naročito pasoša, u slučaju krađe) koje imate kraj sebe. U slučaju gubitka ili krađe, čitav proces povratka u matičnu zemlju biće vam mnogo lakši ukoliko imate tu kopiju.

Pripremite putnu apoteku

Bez mini putne apoteke ne polazim na putovanje nikada, ma koliko ono trajalo.
Ono što ponesem da mi se nađe jeste:

  • Caffetin
  • Probiotik
  • Flasteri
  • Zaštitni faktor

Pored toga, kraj mene je uvek i hidratantna krema za ruke i labelo (tokom zime).

Veliku ulogu, kad je sigurnost na putovanju u pitanju igra i bezbednost. Zato u nastavku delimo par saveta koji vam mogu biti od koristi, bilo da idete negde sami ili u društvu:

Upoznajte se sa destinacijom na koju putujete

Koliko je ovo zapravo bitno?
Iz moje perspektive – jeste, jako! Zašto?

Zato što smatram da nije u redu biti neupućen sa pravilima ponašanja i običajima na nekoj destinaciji, jer nas to može dovesti do neprijatnih situacija, koje mogu na kraju uticati na našu sigurnost i bezbednost.

Npr. moramo znati kakve je vere narod u zemlji koju putujemo, jer to može možda uticati na način oblačenja, ponašanja u nekim situacijama, itd.

Smeštaj tražite u urbanijim delovima destinacije

Ako putujete samostalno, mimo agencije organizacije, preporučujemo vam da smeštaj tražite u urbanijim delovima. Ukoliko poznajete nekoga ko je nedavno bio baš tu gde vi planirate da odete, javite im se i pitajte za savet ili preporuku.

Možete ući i na sajtove turističkih agencija i videti u kom smeštaju su oni, pa se prema tome orijentisati i naći možda baš u tom kraju.

Uvek budite dostupni nekome vašem (prijateljima, porodici)

Radi svoje bezbednosti, budite u kontaktu sa bar nekim od prijatelja ili porodice. Naročito, ako idete na solo putovnje.

Od malena imam tu naviku da se bar jednom dnevno javim nekome, sa putovanje, ako ne i više puta. Bilo da je to mama, brat, drugarica ili momak.

Ne privačite pažnju nepotrebno

Ako se krećite u delu koji je manje siguran i pouzdan, potrudite se da svojim prisustvom i ponašanjem što manje privlačite pažnju. Nemojte da ističete najnoviji telefon, kameru, da vičete..

Ako vam je ovaj blog bio koristan, nastavite da nas čitate i pogledajte koja su to 3 veoma važna koraka u organizaciji putovanja.

+4

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com