Jeftina putovanja

Jeftina putovanja: 7 saveta koji vam mogu pomoći da putujete više

Koji su to saveti za jeftina putovanja i kako putovati jeftinije ili bolje rečeno ekonomičnije?! Pitanja koja sve češće postavljaju oni koji bi voleli da putuju češće. 

Upravo je to i cilj jeftinijih putovanja – prilika da nam budžet kojim raspolažemo traje duže. 

Šta biste vi pre izabrali?! Da vam 500€ traje 5 dana ili da vam traje 15 dana? Verovatno ovo drugo.. Zato u nastavku delimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uštedite i jeftinije prođete na putovanju. 

1. Izaberite dobro destinaciju

Jedan od trikova za jeftina putovanja je izabrati dobro destinaciju. Kad ste upoznati sa destinacijom, sa standardom te zemlje, okvirnim troškovima smeštaja, hrane, prevoza, cenama ulaznica za turističke atrakcije, lakše ćete pripremiti budžet. I na kraju krajeva videti da li je to destinacija koja odgovara vašim očekivanjima i sumi novca koju planirate da potrošite. 

Troškovi turizma se razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od destinacije do destinacije.. Zato gledajte da izaberete pametno destinaciju. Pre nego što bukirate avio kartu ili smeštaj, informišete se o svim troškovima koje vas kao turiste očekuje. 

Primer: Tokom trodnevnog putovanja u Budimpeštu potrošila sam istu količinu novca koju sam potrošila za 7 dana u Istanbulu. 

Tako da obavezno istražujte!

2. Izbegavajte putovanja u sezoni

Putovanja u sezoni donose sa sobom više cene i samim tim veće troškove.
Zato, birajte putovanja van sezone, jer ona podrazumevaju pored nižih cena i manje ljudi, što je idealno za obilaske.

Nekad jednostavno morate žrtvovati sunčane i duge letnje dane, zarad uštede.

Sve je stvar prioriteta. Ako želite da želite da prođete jeftino na putovanju, dobar trik je da putujete van sezone i van državnih praznika.

3. Budite fleksibilni 

Budite fleksibilni kad su datumi i kad je destinacija u pitanju. Obavezno pratite unapred cene letova i smeštaja. U većini slučajeva, ako bukirate smeštaj ili let ranije, možete uštedeti dosta novca. 

Birajte letove koji su u toku radne nedelje, na primer od ponedeljka do četvrtka. Budući da su cene petkom i vikendom nešto skuplje. 

4. Organizujte unapred budžet

Nema boljeg saveta da uštedite na putovanju, nego da organizujete unapred svoj budžet. 

Organizacija budžeta sprečiće vas da potrošite više nego što ste planirali. 

Ako napišete sve troškove koje putovanje sa sobom nosi, kao i okvirno koliko ste spremni za šta da date, tad ćete znati tačno sa kojim budžetom raspolažete i prema tim cenama tražićete smeštaj, prevoz, izlete..

5. Jeftina putovanja zahtevaju da uložite vreme u istraživanje

Ako izdvojite vreme da istražite destinaciju na koju putujete, umnogome ćete uticati na to da ne gubite vreme i novac nepotrebno dok ste na putovanju. 

Dakle, strpljenje i vreme koje posvetite destinaciji na koju putujete su ključni. Uložite vreme u pretraživanje, i to ne samo letova, već i svega ostalog.

Do najjeftinijih cena najbolje ćete doći tako što ćete istraživati i upoređivati. Nemojte prihvatati prvu stvar na koju naletite. To možete primeniti na apsolutno SVE: na letove, prevoz, smeštaj, ekskurzije i obilaske…

Imajte u vidu i da je danas ponuda na interentu beskonačna i da nam je toliko informacija dato.. Kad god organizujem svoje putovanje, tražim na drugim blogovima informacije o destinaciji na koju želim da idem. Prikupljam, zapisujem, upoređujem i na kraju donosim odluku. 

6. Izaberite tip smeštaja koji će vam omogućiti da uštedite na drugim stvarima

Kad smo na putovanju, najveći deo novca trošimo na smeštaj i hranu. To je prosto neizbežno. Ali kad pronađete tip smeštaja koji će vam omogućiti da uštedite na drugim stvarima – to je pun pogodak. 

Zahvaljujući Airbnb-u ponuda apartmana/stanova za odmor tokom putovanja proširila se širom sveta. Kad putujem, moj najčešći izbor je upravo Airbnb.

Stan ili apartman koji poseduje kuhinju pruža vam mogućnost da sami pripremate obroke, što može značajno smanjiti potrošnju u restoranima. Dodatni savet: Hranu možete kupovati na lokalnim pijacama i supermarketima, baš kao i kad ste kod kuće. 

7. Usudite se da probate različite stvari

Da li pre birate sigurnost i ušuškanost kad ste na putovanju, ili ste spremni da probate različite stvari zarad novog iskustva koje može biti jeftinije?!

Davanje šanse nečemu što u početku možda nije naš prvi izbor može vam pomoći da putujete jeftino. Otvoren um i predispozicija za nove avanture mogu biti velika prednost kad ste na putovanju. Ne zaboravite to.

Složićete se da svi volimo udoban i brz prevoz, bez potrebe za presedanjem. Ali postoje trenuci kada možete napraviti 3 putovanja, po ceni jednog. 

Zato se nemojte plašiti da koristite javni prevoz, da uđete u vozove sa lokalnim stanovništvom, da putujte noćnim autobusom.. Možda je zamornije, ali niko nije rekao da putovanje nije. 🙂

Let u 6 ujutro je svakako jeftiniji nego u podne. Jelo na uličnoj tezgi je jeftinije nego u bilo kom restoranu. Najudobnije je obično najskuplje. I suprotno. A ne samo da je jeftinije, već je i obično najzabavnije. Slažete li se sa nama?!

Ako vam je ovaj blog post bio koristan, kliknite ovde i nastavite da nas čitate!

+4

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com