Ideje za jesenja putovanja po Srbiji

Predlozi za jesenja putovanja po Srbiji u 2021. godini

Ima li nešto lepše od posmatranja jesenjih boja dok šetate na planini, istražujete svet oko sebe i udišete svež vazduh? Ako i vi mislite da nema, onda ne propustite da pročitate koje smo vam predloge za jesenja putovanja po Srbiji pripremili. Jesen je mnogima najdraže godišnje doba, upravo zato što je priroda nestvarna u ovo doba godine.

Toliko nijansi smeđe, zelene, crvene i žute na tako malom prostoru, jedne životnje odlaze, druge dolaze, sve to ima neku posebnu draž i zahvaljujući njoj želimo da što češće putujemo i istražujemo prirodu oko nas.

U tekstu koji sledi, odlučili smo da vam predstavimo pet destinacija u Srbiji koji su kao stvorene za jesen, barem ako nas pitate. Predlozi koje ćete imati priliku da pročitate se uglavnom tiču planina i mesta bogatih šumama, ali opet smo se trudili da predlozi budu raznovrsni i da iz svakog dela Srbije izdvojimo po jedno mesto.

DELIBLATSKA PEŠČARA

Pa da počnemo od severa i mesta koje je nas tri, prilikom putovanja u aprilu mesecu ove godine, potpuno oduševilo.

Da li ste znali da je ovo područje nekada bilo u potpunosti prekriveno peskom, sve dok nije došlo do pojave erozije koju su šumari iz Austrije u 19. veku sprečili sađenjem raznih vrsta drveća koja su donosili iz svih delova sveta. Tako se danas u peščari između ostalih mogu videti bagrem, bor, a na delovima koji nisu pošumljeni razvila se žbunasta vegetacija. A kada bi se sav taj površinski sloj uklonio, dobili bismo pravu pustinju. Zamislite samo kako sav taj predeo izgleda u jesenjim bojama.

Nas tri odsele smo u predivnom smeštaju Lady bird lodge, okruženom visokim šumama i svi oni koji žele da dožive maksimalno iskustvo peščare treba da izaberu ovaj smeštaj. Domaćica Slavica je bila i više nego ljubazna; pričala nam je o svom biznisu, peščari, kako po namirnice ide u prirodu, ispratila nas sa projicama od koprive, a edukativna šetnja do skrivenih delova peščare nam je obeležila putovanje.

DIVČIBARE

Divčibare predstavljaju pravi mali raj, naročito ukoliko planirate neko porodično putovanje.

Legenda kaže da je ova planina ili bolje reći visoravan dobila naziv u spomen na tragičnu smrt jedne devojke. U vreme velikih letnjih pljuskovamlada čobanica se, nesrećnim slučajem, utopila u nabujaloj reci Crnoj Kamenici i kako bi se sećanje na njenu sudbinu očuvalo, ovo mesto je zapamćeno kao Devojačke bare ili Divčibare.

Velika prednost ove destinacije jeste njena pristupačnost i kompletna infrastruktura oko nje. Table su i više nego dobro označene, putevi prohodni. Najbliži grad je Valjevo koje se nalazi na 38 km od Divčibara, a od Beograda, Divčibare su udaljene oko 100 km.

Ukoliko ste ljubitelji aktivnog odmora kao i mi, obavezno se popnite na neki od tri vidikovca: Crni vrh, Ljuti krš i Velika pleća. Koji god da izaberete, nećete pogrešiti jer su pogledi vredni svakog truda pešačenja do njih.

U poslednjih nekoliko decenija, Divčibare dosta ulažu na turističkoj ponudi tako da, kada je reč o ugostiteljstvu, sigurni smo da ćete pronaći smeštaj koji vam odgovara, a ukoliko vam zatreba pomoć, možete je potražiti na ovom vebsajtu. Ili se javite nama, rado ćemo vam pomoći.

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA

Ovčarsko-kablarska klisura nalazi se na 20ak km od Čačka i jedinstven je geomorfološki sistem u Srbiji. Smeštena između dve planine po kojima je dobila ime, duga je 20 km i prepoznatljiva po uklještenim meandrima Zapadne Morave.

Ono po čemu je još poznata jeste deset manastira od kojih se za malo koji zna vreme postanka. Do vidikovca Kablar, gde nastaju neke od najpoznatijih fotografija sa ovog mesta, je veoma jednostavno doći. Navigacija će vas dovesti do parking mesta, a odatle vas jasni putokazi vode do krajnjeg cilja. Sve vreme prate vas i informativne table sa detaljima o flori i fauni ovog mesta.

Ovčarsko-kablarska klisura je mesto, zaista vredno svake posete!

HOMOLJE

Jedinstven kraj u našoj zemlji, mističan, nedovoljno istražen, a opet savršen za istinske ljubitelje prirode i kulture. Homolje se nalazi na istoku naše zemlje i okrakterisano je kao carstvo skrivenih lepota i nepreglednih prostranstava.

Ovu oblast posebno krasi istorija koja na tim prostorima traje već nekoliko vekova unazad, dok se za dolazak Srba pominje 7 vek p.n.e. Danas je Homolje najslabije naseljena oblast kod nas i time doprinosi njegovom očuvanju!

Od Beograda Homolje je udaljeno 160 km, što je nešto više od dva sata vožnje.

Samo neke od turističkih atrakcija koje danas na Homolju možete doživeti jesu vrelo reke Mlave, Krupajsko vrelo, park Minijatura, manastir Gornjak, Blagoveštenje i Ždrelo, vidikovac Gospodarev kamen, manastir Manasija, možete se upustiti u planinarenje do vrha Veliki Štubaj..

Da je Homoljski kraj idealna destinacija za jesenja putovanja po Srbiji sigurni smo da jeste, a vi nam javite ako otputujete baš tamo da li i vi tako mislite.

Ako se odlučite da jesen provedete na Homolju, naš predlog za smeštaj je Etno selo Trška koje se nalazi u Žagubici, uz reku Mlavu. Našim boravkom u tom smeštaju, možemo samo reći da je ljubaznost domaćina, uz domaće specijalitete i lepotu prirode kojom smo bili okruženi bilo i više nego što smo očekivali. Zato i želimo da vam ih toplo preporučimo!

JELAŠNIČKA KLISURA

Počeli smo od severa Srbije i završamo naravno na jugu, ovaj put u Jelašničkoj klisuri. Ovo mesto, idealno je za sve ljubitelje sportskog penjanja jer je ovo prvo penjalište u Srbiji namenjeno isključivo za to. Postoji 58 smerova različitih težina i većina je i više nego dobro označena.

Specijalnim rezervatom prirode, Jelašnička klisura je proglašena 1995. godine kada je uviđen njen značaj i tada je 155 ha stavljeno pod zaštitu. Pored aktivnog odmora, ovde možete uživati kampujući jer postoji nekoliko kamp mesta, kao i mesta za piknik, uređenih klupama, stolovima isvim ostalim stvarima potrebnim za jedan odmor sa porodicom i prijateljima. Najpoznatije izletište je ,,Potkapine’’ koje se nalazi na izlasku iz klisure.

Područje Jelašničke klisure značajno je i po endemskim vrstama biljaka, a najpoznatije od njih su Srpska i Natalijina ramonda (Ramonda serbica i Ramonda nathaliae). S obzirom da se Jelašnička klisura nalazi u neposrednoj blizini Niša, turistička organizacija ovog grada se zaista potrudila da sve njihove prednosti što lepše predstavi na svom vebsajtu tako da vam preporučujemo da, ukoliko se nađete u ovom kraju, obavezno inspiraciju za mesta koja želite da posetite, potražite na njihovom sajtu.

Nadamo se da smo vam dali inspiraciju za jesenja putovanja po Srbiji i da ćete se uskoro upustiti u neku od predloženih avantura. Pišite nam na našu email adresu – isplanirajputovanje@gmail.com ili na društvenim mrežama – Facebook ili Instagram na kakva putovanja vi idete u jesenjem periodu?

Ukoliko planirate da posetite neko od ovih mesta, a želite da saznate više informacija, poručite vaš Planer već sada klikom na link i izvucite maksimum uživanja na sledećem putovanju…🔍🧡

+6

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com