Zašto je važno planiranje putovanja?

Da li znaš da je istraživanjima utvrđeno da su ljudi podjednako srećni dok planiraju i iščekuju samo putovanje, nego na samom putovanju? A nekada čak i više. Sreća zbog putovanja i uzbuđenje se dodatno produžava i povećava kada o samom putovanju počnemo da mislimo ranije. Međutim, to nije jedini razlog zašto bi svakom putovanju trebalo posvetiti dovoljno vremena, detaljno ga isplanirati i uživati u tome.

Napravi sebi omiljeni napitak, otvori širom prozore i umesto da uživaš samo u samom putovanju, produži taj osećaj i uživaj i u samoj pripremi, planiranju i razmišljanju unapred. A u narednom tekstu ćeš naći konkretne razloge zašto i koliko je važno da se putovanje unapred isplanira.

  • Planiranjem izvlačiš maksimum od samog putovanja – Na putovanjima, koliko god ona trajala, naše vreme je ograničeno a često se čini da dan traje kraće nego inače, zbog čega se svi budimo ranije i želimo u potpunosti iskorišćen i ispunjen dan. Ali svima se bar jednom desilo da na putovanju izgubi dragoceno vreme zato što na licu mesta istražuje, planira i raspituje se. Uvek je bolje imati detaljan plan koji se u bilo kom trenutku može primeniti, a biti otvoren za druge opcije i improvizacije u konkretnom trenutku, nego otići potpuno nespreman i gubiti vreme na planiranje tokom putovanja. Planiraj pre polaska, izvuci maksimum od svog putovanja i tako napravi sebi dupli užitak.

  • Putovanje bez stresa – Planiranje ne podrazumeva samo osmišljavanje aktivnosti, plan obilaska i istraživanje o različitim mestima i znamenitostima, već i pripremu koja se odnosi na prtljag, konkretne informacije koje se tiču recimo vremenske prognoze, nekih specijalnih uslova na određenim mestima i sve ono što za neku destinaciju može biti značajno i što te ne može iznenaditi ako se dobro pripremiš. Planiranjem povećavaš šanse da uvek imaš uz sebe adekvatnu garderobu/opremu, dovoljno novca, odgovarajuća dokumenta i sve ono što je potrebno da neko putovanje prođe bez stresa.

  • Na lepši i lakši način dočekaš putovanje i bolje podnosiš sve obaveze pre samog putovanja – Dok istražuješ o svim mestima koja želiš da posetiš, tvoja mašta se aktivira, a uzbuđenost zbog samog putovanja se održava do polaska, što ti dodatno pomaže da održiš unutrašnju motivaciju dok obavljaš preostale obaveze, jer znaš da te nakon toga čeka nešto lepo.

  • Dolaziš do novih saznanja – Dok planiraš i istražuješ mesta koja želiš da posetiš, ti zapravo učiš i dobijaš nove informacije o nečemu što ti ranije možda nije bilo poznato. Čak i kada te na destinaciji čeka vodič, uvek je dobro kada osnovne informacije imaš unapred i kada na destinaciji sve to utvrdiš, a onda čuješ nešto dodatno i novo.

Planiranje treba da doprinese smanjivanju gubljenja vremena i da te usrećuje, ali nikako ne treba da predstavlja nešto što će ograničavati tvoju fleksibilnost i što će te sprečiti da improvizuješ ukoliko se nađeš u trenutku koji je pogodan za tako nešto. Uvek budi otvoren za promene, nekad ćeš otkriti nešto potpuno novo i zanimljivo do čega čak ni planiranjem nisi uspeo da dođeš.

Neka te planiranje zabavi, usreći i pomogne da iz putovanja izvučeš maksimum, a nadamo se da si posle ovog teksta inspirisan i da će tvoje naredno putovanje biti najbolje do sada!

+4

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com