Top 5 prolećnih destinacija u Srbiji

Top 5 prolećnih destinacija u Srbiji

Ispraćamo polako hladne zimske dane i radujemo se lepšem vremenu koje ćemo provoditi napolju – bilo u obližnjem parku ili na putovanju. Lepo vreme i duži dani su savršeni za istraživanje novih destinacija koje počinju da poprimaju svoj prolećni sjaj. Misleći na vas u nastavku posta smo izdvojili top 5 prolećnih destinacija.

Tako da, bilo da planirate vikend odmor ili kratak izlet kako biste se odmorili i napunili baterije, ovih top 5 destinacija mogu sjajno zadovoljiti sve potrebe – za odmorom, razonodom, kulturom, promenom.

Izdvajamo top 5 destinacija:

SOMBOR – najzeleniji grad u Vojvodini

Kao najzeleniji grad možete samo da zamislite koliko je lep Sombor tokom proleća. Šetnja ili vožnja somborskim bulevarima oivičenim zelenilom je pravi doživljaj. Sa razlogom je jedan od najposećenijih gradova severa Srbije, jer sa sobom nosi bogatu kulturu i istoriju. A i šarm kojim lako osvaja putnička srca.

Nekoliko IDEJA za šta posetiti U centru grada ne propustite da se prošetate pešačkom ulicom i usput vidite statue poznatih stvaraoca – Laze Kostića, Veljka Petrovića i Ernesta Bošnjaka, kao i Prvu srpsku čitaonicu i kuću Laze Kostića, zatim Županiju u kojoj se nalazi najveća slika u Srbiji, potom jednu od najlepših galerija – galeriju “Milana Konjovića”..

U neposrednoj blizini grada preporučujemo salaše koji na jedinstven način neguju kulturu i tradiciju severnog dela naše zemlje i preporučujemo eko centar Karapandža koji se nalazi u okviru rezervata prirode “Gornje Podunavlje” i koji uskoro otvara vrata svojim posetiocima.
Detaljniji vodič kroz Sombor možeš pronaći ovde.

Sombor, top 5 prolećnih destinacija

FRUŠKA GORA – planina bogata jezerima, manastirima, najlepšim izletištima i vinarijama

Kao jedna od omiljenih izletničkih planina, smeštena u Vojvodini, Fruška Gora obiluje svojim brojnim vrednostima. Na svega 50 km dužine i 10 km širine smestilo se toliko lepih lokacija koje možete obići pri poseti ove planine.

Nekoliko IDEJA za šta posetiti
Ako tragate za aktivnim odmorom u prirodi možete se upustiti u šetnju stazama Fruške Gore – možete osvojiti prelepi vidikovac Orlovo Bojište na Popovici, prošetati do Dumbovačkog vodopada, dočekati zalazak sunca na Brankovcu, posetiti Ledinačko ili Bešenovačko jezero – dva dragulja Fruške Gore koja će vam se, ako ste ljubitelj prirode, sigurno dopasti.

Pored prirode tu su srpski pravoslavni manastiri, zbog kojih je ova planina poznata i kao “Srpska Sveta Gora”. Samo neki od manastira su Krušedol, Hopovo, Mala Remeta, Šišatovac.. A tu su i vinarije po kojima je Fruška Gora naročito zemljom plodna i poznata. Mi izdvajamo kao preporuku posetu vinariji Deurić, Šijački, Kiš i Kovačević.

Zar ne zvuči kao sjajna prolećna destinacija?
Dođite i upoznajte naš najstariji nacionalni park.

Fruška Gora

ĐERDAPSKA KLISURA – najlepša i najveća klisura u Srbiji

Naš najveći nacionalni park, gvozdena kapija Dunava, prvi geopark u Srbiji i mesto gde se rodila civilizacija jeste Đerdap. Smešten je na samoj granici sa Rumunijom, na severoistoku Srbije.

Za Đerdap uglavnom kažu da je lokalitet gde su se kultura i priroda magično spojile i koji svojom istorijom i lepotom privlači veliki broj posetilaca kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Nekoliko IDEJA za šta posetiti –  Ako odlučiš da provedeš vikend na Đerdapu, na tom putu predlažemo ti da posetiš Ramsku tvrđavu i Golubačku tvrđavu – srednjovekovna utvrđenja na Dunavu, Srebrno jezero, Kapetan Mišin breg, neolitsko nalazište Lepenski vir i vidikovac Ploče. Ako ste ozbiljniji avanturista predlažemo osvajanje vrha Veliki Štrbac.

Ukoliko vas vreme posluži ne propustite krstarenje Dunavom – vožnja brodićem uz pratnju vodiča koji vam sve vreme dok krstarite priča o istoriji Đerdapa. Sezona krstarenje počinje uglavnom u maju.

Top 5 destinacija, Đerdap

BOVANSKO JEZERO – kupalište istočne Srbije

Bovansko jezero je veštačko jezero koje je nastalo 1978. godine izgradnjom brane kako bi se tokovi Južne i Zapadne Morave zaštitili od mulja, blata, planinskih reka.. Nalazi se na putu ka Sokobanji iz pravca Aleksinca. Jezero je dugačko svega 10 km i pravi je raj za kampere, jedriličare, pecaroše, a i za kupače budući da postoje uređena mesta za kupanje.

Nekoliko IDEJA za šta posetiti – U blizini Bovanskog jezera nalazi se Sokobanja, banja koja nosi epitet zeleno srce Srbije. Nalazi se na svega 12 km od Bovanskog jezera, tako da je obavezno posetite. Ako pomislite „ma šta ću ja u banji?“ – istražite detaljnije lokacije koje ćemo vam predložiti da posetite i nećete se pokajati

Predlažemo izletište Lepterije, kanjon reke Moravice, Soko-grad, vodopad Ripaljka, planinu Rtanj i vrelo Grze.

Zvuči li interesantno za prolećnu posetu istočnoj Srbiji?!

Bovansko jezero

ZLATAR – spoj značajnih prirodnih i kulturnih vrednosti vrednosti

Zadivljujuće lepa i još uvek divlja, planina Zlatar smeštena je u jugozapadnoj Srbiji. U blizini vodom bogatih reka Uvac, Lim i Bistrica i  najlepših jezera – Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko, sa neobičnom planinskom i mediteranskom klimom i netaknutom prirode postaje sve zapaženija na turstičkoj mapi Srbije, kao i na našoj maloj mapi sa top 5 prolećnih destinacija koje smo izdvojili.

Po malo u senci Tare i Zlatibora, turistički poznatijih lokaliteta, Zlatar je svojom lepotom itekako vredan posete. Hajmo da vidimo šta Zlatar može da ponudi!

Nekoliko IDEJA za šta posetiti – Preporučujemo šetnju do vidikovca Zlatar koji se nalazi u blizini hotela Panorama, zatim čuveni kanjon reke Uvac – vidikovac Molitva i vidikovac Veliki vrh sa kojih možete videti beloglave supove kako plešu nebom i sa kojih se pruža nestvaran pogled na meandre reke Uvac, zatim tu je Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero gde možete i kampovati ili samo uživati na izletištu kraj jezera, Tavničko jezero koje  se nalazi na svega 20 km od Zlatara..

Pri poseti Zlataru, znajte da se u njegovoj blizini nalazi manastir Mileševa, zadužbina Nemanjića, izgrađena 1219. godine. Zatim možete posetiti i crkvu brvnaru u selu Dobroselica, koja svojim okruženjem i izgledom svakako privlači pažnju.

Zlatar - top 5 prolećnih destinacija


Nadamo se da smo vas inspirisali predlozima naših top 5 prolećnih destinacija. Voleli bismo da čujemo i koje su vaše omiljene destinacije za ovo doba godine?

I naravno, ako vam zatreba pomoć u planiranju sledećeg putovanja – tu smo.

+8

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com