Planina Rudnik | Šta videti tokom vikend putovanja?

Lepote Šumadije. Priroda. Avanture. Odmor. Mir. Samo su neke od reči kojima bismo opisali Rudnik.
A ukoliko planirate da istražite i posetite ovu planinu, nastavite da čitate naš post i saznajte nekoliko zanimljivih činjenica o ovom prostoru, kao i šta videti na Rudniku, preporuku za smeštaj i za klopu. 🏔

Nadamo se da će vam post biti koristan kad se uputite u ovaj kraj – koji je nas oduševio.

Planina Rudnik poznata je i kao krov Šumadije i kao mesto na kome se istorija stvarala.

Rudnik se nalazi u Šumadiji, na svega 15km udaljenosti od Gornjeg Milanovca, a 100km južno od Beograda. Kao ponosni najviši vrh Šumadije, tu je Cvijićev vrh sa nadmorskom visinom 1132m, a kog nazivaju još i Veliki Šturac.

Koliko je ovaj prostor zanimljiv govori podatak da je bio naseljen još od davnina, pa se tako danas sreću brojni tragovi kultura.

Vidikovci, vinarije, muzeji, arheološka nalazišta, avanture, pećine, pešačke staze, sjajni domaćini i odlična klopa = ŠUMADIJA. Zato ni ne čudi postojanje čuvene pesme – Šumadijo, Šumadijo, ko bi tebe ostavio. 🎶

Nismo stigli mnogo da se posvetimo planiranju putovanja, budući da smo dan ranije odlučili da putujemo, ali smo pomislili – dobro, šta videti na Rudniku. Napravili smo okviran plan i krenuli!

S obzirom da smo na putovanje krenuli iz Novog Sada, vremenski nam je trebalo nekih 2 i po sata do Rudnika. Po dolasku na planinu, smestili smo se u apartman i krenuli u istraživanje.


Šta videti na Rudniku?

SRPSKI HOLIVUD

Jedna od najpopularnijih atrakcija na planini Rudnik je upravo Srpski Holivud. U pitanju je projekat jednog cara, Ivana Jakovljevića koji je meštanin sela Mutanj, a koji se na interesantan način dosetio da privuče pažnju meštana. A pored toga, pažnju i turista, kako iz naše zemlje, tako i drugih zemalja.

Pored natpisa Srpski Holywood, veliku pažnju privlači i Zemlja Čarobnjaka iz Oza kojom prvo prolazite, pre nego što dođete do Holivuda.

Ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste po najvišoj ljuljašci u Srbiji, kao i platformi I LOVE YOU, koju je Ivan napravio povodom desetogodišnjice ljubavi sa svojom ženom.

Za posetu Srpskom Holivudu možete izdvojiti i jedan dan (preporuka prolećni) i provesti ga u pikniku, sa najdražima i uživanju u pogledu na Šumadiju.

Skretanje za Srpski Holivud se nalazi odmah kraj Ibarske magistrale, u okviru parkinga kod restorana Rudnički Breg. Najbolje je da se parkirate autom tu i dalje nastavite pešice ka zemlji Čarobnjaka iz Oza i Srpskom Holivudu, budući da se nakon toga kad krenete ka gore nemate gde parkirati.


ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE PRLJUŠA

Jedan od najlepših vidikovaca na Rudniku, po našem mišljenju nalazi se upravo kad se popnete do arheološkog nalazišta Prljuša.

Arheološko nalazište Prljuša predstavlja praistorijski rudnik rude bakra – malahita. Prva arheološka istraživanja na ovom prostoru započeta su 80-ih godina 20. veka. Ono po čemu je ovo nalazište posebno važno jeste činjenica da se radi o jednom od najvećih praistorijskih rudnika bakra u jugoistočnoj Evropi.

Do većeg dela puta (u zavisnosti od količine snega u tom trenutku) se može doći kolima, a onda se mali deo i prošeta. Na putu ka nalazištu pružaju se prelepa prostranstva, tako da smo sigurni da ćete uživati ako se uputite ka ovom lokalitetu.

VIDIKOVAC NA BRDU

Ne znamo kako bismo ga drugačije nazvali, jer smo ga sasvim slučajno zapazili.

Slučajno smo ga prvi dan tokom našeg vikend putovanja videli, tako što smo videli da se dvoje ljudi penje ka vrhu brda, pa nam je palo na pamet da odemo i mi, budući da je u to doba dana (10:40h) bilo nebo posebno lepo, pa smo pretpostavili da je i pogled odatle lep.

Auto smo parkirali kraj puta i uputili se ka vrhu brda.

Brdo se nalazi kad iz pravca varošice Rudnik krenete ka Ibarskoj magistrali, malo nakon Knez Petrol pumpe, a odmah iznad kamenoloma (samo preko puta), videćete proširenje na putu.

Dalje samo pratite put ka vrhu brda i uživaate u pogledu!

PEĆINA RISOVAČA

Kako nam se nije dalo da idemo na Ostrvicu i Mali vidikovac, imali smo plan B, te smo rešili da ga primenimo i uputimo se ka Aranđelovcu, kako bismo posetili pećinu Risovaču.

Pećina Risovača je značajno arheološko i paleontološko nalazište. Predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba i može se slobodno reći jedno od poznatijih nalazišta paleolita u Evropi.

Cena ulaznice je 200 dinara i znajte da je obilazak pećine uz vodiča, tako da se pripremite da pored toga što ćete je videti, da ćete i mnogo toga interesantnog čuti, što daje još jači utisak.

Kao što smo već spomenuli, zbog vremenskih uslova, nismo uspeli da obiđemo Ostrvicu i Mali vidikovac. Savet od strane lokalaca bio je da ne idemo na Ostrvicu, zbog količine snega koji je napadao tad. Kako smo se više puta uverili da su lokalci uvek u pravu, tako da nismo to dovodili u pitanje i imali smo plan B.

Ostrvicu ostavljamo za neke lepše (prolećne dane). I već se radujemo tome!

Pored svih navedenih lokacija, ostavljamo vam i još jedan interesantan predlog za posetu. U pitanju je zagontetna Misa o kojoj možete pročitati nešto više ovde. Ako posetite Rudnik i uputite se ka Malom vidikovcu (od našeg apartamana, Mali vidikovac udaljen je 40ak minuta šetnje) znajte da se u blizini njega nalazi i Misa.

Ako ostajete koji dan duže, predlažemo vam i posetu Manastiru Blagoveštenje zajedno sa vidikovcem Ovčarsko-kablarske klisure koji se nalazi u blizini.


Zanimljivosti koje se vezuju za planinu Rudnik:


– Za naziv koji nosi danas, planina Rudnik duguje bogatstvu i razvijenošću rudarstva na samoj teritoriji.

– Koliko je ovaj prostor zanimljiv govori podatak da je bio naseeljen još od davnina, pa se tako danas sreću brojni tragovi kultura. Prema nekim podacima, priča o planini datira iz preantičkog doba.

– Velika većina naših vladara, u srednjovekovnoj Srbiji, je boravila na ovoj planini, te je iz tog razloga ona bila spomenik kulture odakle se sve dalje širilo na druge delove naše zemlje.

– Prvi srpski dinar na ćirlici kralj Dragutin je iskovao upravo na prostorima planine Rudnik.

– Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, planina je 1922. godine ponela titulu vazdušne banje.

Predlog za smeštaj i za klopu na Rudniku

Naša preporuka za smeštaj na Rudniku je Apartman Mali raj. Toliko je apartman sladak, u planinskom stilu uređen, u lepom i mirnom okruženju, toploj atmosferi da smo mi bili oduševljeni..

Ono što nam se najviše dopalo jeste lokacija i ljubaznost domaćina!

Tako da vam od srca preporučujemo da ukoliko planirate posetu Rudniku, da odsednete baš u ovim apartmanima.

Što se klope tiče, imate sve naše preporuke za restoran Glumac, koji se nalazi neposrednoj blizini Ibarske magistrale, a nekih 5 minuta vožnje kolima od apartmana Mali raj!

Posebna preporuka za hranu – pileća supa i domaći specijalitet, uz čašicu rakije! 😄

Ako ste i vi bili do sad na Rudniku pišite nam vaše preporuke i lokacije koje ste posetili.. a ukoliko niste, nadamo se da će vas naš blog post inspirisati da uskoro posetite šumadijski kraj.Mi planiramo na proleće dosta detaljnije da ga obiđemo, a utiske naravnoo prenosimo – na blogu i na društvenim mrežama. 🙂

+11

Ako vam je ovaj post bio inspirativan ili vam se samo dopao, podelite ga sa prijateljima. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Saveti za pakovanje
Pripremi se za putovanje
Andrijana Cojić

Saveti za pakovanje

Pakovanje. Nekome prijatelj, nekome neprijatelj. Dok neki uživaju u procesu pakovanja pred put, neki bi radije preskočili taj korak. Da li se više pronalazite u

NASTAVITE SA ČITANJEM »

Budi deo naše njuzleter zajednice.

Ako želiš da budeš u toku sa našim objavama na blogu, kao i sa aktivnim i zanimljivim ponudama koje spremamo –  prijavi se! Očekujemo te. 

Isplaniraj putovanje

Isplaniraj Putovanje je projekat koji ima za cilj da uštedi vaše vreme i pomogne vam da što kvalitetnije putujete, da usput nešto naučite, da istražite i posetite nova mesta, da vas posavetuje, podrži i pruži što više korisnih, zanimljivih i inspirativnih priča sa putovanja.

Prilika za poslovnu saradnju

Ako vidite priliku za poslovnu saradnju sa Isplaniraj Putovanje – pišite nam na isplanirajputovanje@gmail.com